Η Ιστορία των Χαλιών

Η προέλευση των χαλιών θα συνεχίσει για πάντα να καλύπτεται από ένα μυστήριο. Ωστόσο, είναι σίγουρο από τις ανακαλήψεις ότι τα υφασμένα χαλιά έχουν τις μορφές των δαπέδων της Νεολιθικής εποχής (7000 π.Χ.).Ωστόσο, υπάρχουν δύο θεωρίες για την ιστορία των χαλιών.

Η πρώτη θεωρία λέει ότι τα χαλιά είχαν εφευρεθεί για να εξυπηρετήσουν το πρακτικό σκοπό των νομαδικών πληθυσμών. Είχαν πυκνούς κόμπους για να προστατεύουν τους ανθρώπους από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Αυτό επίσης εξυπερετούσε και το σκοπό να παραμένουν τα πολύτιμα ζώα τους ζωντανά εφόσον δεν υπήρχε έτσι λογος για την αφαίρεση των δέρματών τους. Επιπλέον έτσι εξυπηρετούσαν και την ανάγκη τους ,να μην έχουν άμεση επαφή με το έδαφος.


Πιστεύεται ότι αυτά τα χαλιά ήρθαν ως στοιχειώδεις μορφές κάλυψης των δαπέδων, όπως ακριβώς χρησιμοποούντε και στις μέρες μας. Εξελιχθείκαν δε ώστε,απά τις απλές αρχικές μορφές με σκηνές του νομαδικού τρόπου ζωής , σε νέα καλύτερα χρώματα και διακόσμηση με συγκεκριμένα μοτίβα που καθιερωθήκαν ως μορφές καλλωπισμού. Επιπλέον, τα ύφαιναν στον κάθετο αργαλειό που μπορούσε εύκολα να αποσυναρμολογηθεί και να μεταφερθεί εύκολα , καθώς ως νομάδες συχνά μετακόμιζαν.

Οι υποστηρικτές της δεύτερης θεωρίας επιμένουν ότι οι τάπητες είχαν εφευρεθεί νωρίτερα. Ωστόσο, εξελίχθηκαν ως κομμάτια καλλιτεχνικής δημιουργείας απο τους ανθρώπους και επιπλέον χρηστικά σε λειτουργία. Τοποθετούνταν ως μόνιμα μέρη στα σπίτια τους , και χρησιμοποιούνταν για καλοπισμό κατά τη διάρκεια των εορταστικών και παραδοσιακές τελετών. ‘Ετσι αποτελούσαν ουσιαστικό μέρος της ζωής των πολιτών.

Είναι ενδιαφέρον, ότι οι κόμποι τους υφαίνονταν σε οριζόντιους αργαλειούς, οι οποίοι αναπτύχθηκαν αντίστοιχα όπως και οι κάθετοι.
Το πρώτο χαλί που ανασκάφηκε από τον τάφο της σιιτικής οικίας στην κοιλάδα Pazyryk στα Αλτάι Όρη, στη Σιβηρία, ήταν διατηρημένο λόγο του εγκιβωτισμού του στο πάγο. Χρονολογείται από τον 5ο π.Χ. αιώνα Πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα που ποτέ βρέθηκε και ενα απο τα ποιο αρχαία υφαντά του κόσμου. Η υφανσή του είναι τόσο εκλεπτυσμένη που επιβεβαιώνει την θεωρία ότι υφανθηκε για να διακοσμεί κάποιο σπίτι.

Η παραπάνω σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή κατέληξε σε ένα γεγονός, ότι όποια και αν είναι η πραγματική αιτία που κρυβεται πίσω από τη γέννηση για τα χαλιά και τα κιλίμια, όλα αυτά εξυπηρετούν τις προθέση των ανθρώπων να προστατευτούν απο το κλίμα αλλά και για τον καλλωπισμό των σπιτιών τους.

[socialring]